RSS

Danımarka usulü kahvaltı

07 Ağu

Danımarkada genellıkle her haftasonu veya tatilde aile bir araya geldiginde yapılan çıtır gevreklerden ve tatlılardan bir kaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hamur için malzemeler:
375 gram un
2 dl (200 gram ) soğuk süt
25 gram yaş maya
40 gram şeker
50 gram oda sıcaklığında yumuşamış yağ

İc harcı:
50 gram yumuşamış yağ
50 gram şeker
50 gram marcipan -> acı badem ezmesı oluyor eğer yoksa 100 gram kabuksuz bademı toz haline getirin ve şekeri 100 gram olarak ekleyin.

375 gram yağ katlamak ıcın.

Üst süsü:
1 yumurta
1 yemek kasığı süt

Şeker, cevız
Reçel
Vanilyalı krema

Yapılışı:
Yağı önceden çıkarın ki yumuşasın. Sütü, mayayı, yumurtayı ve yağı unun yarısı ıle karıştırın. Diğer yarısınıda iyice yedirin ve 1 saat dinlendirin.

Bu sırada yağımızı hazırlayalım.
Yağı iyice unlayıp hamur kıvamına getirelim.

20130807-183252.jpg

Hamurumuzu dört köşe açıp yağı ortasına yerleştirelim. Köşelerini yağın üstüne kapatalım.

20130807-183427.jpg

Hamurumuzu uzunlamasına açalım. Hamurumuzun uzunluğu enin üç katı uzun olacak şekilde olsun. Yaklaşık 15 x 45 santim

20130807-183618.jpg

Gözümüzle hamuru üçe bölelim önce bir ucunu ortaya doğru katlayalım ve diğer ucu üste kalacak sekilde katlayıp 1 saat dinlendirelım.

20130807-184000.jpg

Hamur dinlenince aynı şekilde açalım bu işlemi tam üç kez yapınca tam 27 kat miföy hamurumuz oluyor.
3. Kattan sonra hamuru bir 30 dakika daha bekletip 40×40 santim gelecek şekilde açıyoruz.

Gevrekler için hamuru ortadan bölüp ikiye ayırıyoruz.

20130807-184400.jpg

Harcımızı hamurun 2/3 bölümüne sürüyoruz boş kalan yeri ilk katlayıp diğer harçlı kısmı üstüne katlıyoruz.

20130807-184616.jpg

Hamurumuzu uzunlamasına oklava yardımı ile tekrar açıyoruz. Ve istediğimiz kalınlıkta kesiyoruz. Ben genelde 6-8 dilimlik yapıyorum.
Tepsımıze aldığımız gevreklerı 1 saat dinlendirdikten sonra yumurta ve süt karışımı ıle üstünü yağlayıp haşhaş tohumlarını serpıyoruz.

20130807-184845.jpg

180 derecede 25-30 dakıkada pişiriyoruz.

Tatlılar için:
Hamur ve iç malzemesı aynı sadece hamuru farklı kesiyoruz

20130807-185149.jpg

Resimde de gördüğünüz gıbı pasta 16 eşit dilime kesiliyor. Ortasına iç harcı koyup köşeleri üzerine gelecek şekilde kapatıyoruz.

20130807-185426.jpg

Tepsimize alıp 1 saat dinlendirdikten sonra ortasını parmaklarımızla çukur haline getirip isteğe göre reçel ayda vanılya pasta kreması koyarak yumurta karışımı ıle yağlayıp şeker ve ceviz ile süsleyerek fırına veriyoruz.

180 derece 25-30 dakıka
Fırından çıkan tatlılarımızın üzerıne putraşekerı ve su ıle yaptığımız macunla süslüyoruz
Afıyet olsun

 
 

Yorum bırakın