Danımarkada genellıkle her haftasonu veya tatilde aile bir araya geldiginde yapılan çıtır gevreklerden ve tatlılardan bir kaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Hamur için malzemeler:
375 gram un
2 dl (200 gram ) soğuk süt
25 gram yaş maya
40 gram şeker
50 gram oda sıcaklığında yumuşamış yağ
İc harcı:
50 gram yumuşamış yağ
50 gram şeker
50 gram marcipan -> acı badem ezmesı oluyor eğer yoksa 100 gram kabuksuz bademı toz haline getirin ve şekeri 100 gram olarak ekleyin.
375 gram yağ katlamak ıcın.
Üst süsü:
1 yumurta
1 yemek kasığı süt
Şeker, cevız
Reçel
Vanilyalı krema
Yapılışı:
Yağı önceden çıkarın ki yumuşasın. Sütü, mayayı, yumurtayı ve yağı unun yarısı ıle karıştırın. Diğer yarısınıda iyice yedirin ve 1 saat dinlendirin.
Bu sırada yağımızı hazırlayalım.
Yağı iyice unlayıp hamur kıvamına getirelim.
Hamurumuzu dört köşe açıp yağı ortasına yerleştirelim. Köşelerini yağın üstüne kapatalım.
Hamurumuzu uzunlamasına açalım. Hamurumuzun uzunluğu enin üç katı uzun olacak şekilde olsun. Yaklaşık 15 x 45 santim
Gözümüzle hamuru üçe bölelim önce bir ucunu ortaya doğru katlayalım ve diğer ucu üste kalacak sekilde katlayıp 1 saat dinlendirelım.
Hamur dinlenince aynı şekilde açalım bu işlemi tam üç kez yapınca tam 27 kat miföy hamurumuz oluyor.
3. Kattan sonra hamuru bir 30 dakika daha bekletip 40×40 santim gelecek şekilde açıyoruz.
Gevrekler için hamuru ortadan bölüp ikiye ayırıyoruz.
Harcımızı hamurun 2/3 bölümüne sürüyoruz boş kalan yeri ilk katlayıp diğer harçlı kısmı üstüne katlıyoruz.
Hamurumuzu uzunlamasına oklava yardımı ile tekrar açıyoruz. Ve istediğimiz kalınlıkta kesiyoruz. Ben genelde 6-8 dilimlik yapıyorum.
Tepsımıze aldığımız gevreklerı 1 saat dinlendirdikten sonra yumurta ve süt karışımı ıle üstünü yağlayıp haşhaş tohumlarını serpıyoruz.
180 derecede 25-30 dakıkada pişiriyoruz.
Tatlılar için:
Hamur ve iç malzemesı aynı sadece hamuru farklı kesiyoruz
Resimde de gördüğünüz gıbı pasta 16 eşit dilime kesiliyor. Ortasına iç harcı koyup köşeleri üzerine gelecek şekilde kapatıyoruz.
Tepsimize alıp 1 saat dinlendirdikten sonra ortasını parmaklarımızla çukur haline getirip isteğe göre reçel ayda vanılya pasta kreması koyarak yumurta karışımı ıle yağlayıp şeker ve ceviz ile süsleyerek fırına veriyoruz.
180 derece 25-30 dakıka
Fırından çıkan tatlılarımızın üzerıne putraşekerı ve su ıle yaptığımız macunla süslüyoruz
Afıyet olsun